El massis de l'Ardenya L'associació Notícies Correu
       
Què és l'Ardenya?
 Situació
 Protecció
 Vegetació
 Fauna
 Ecosistema mari
 Ocupació humana i patrimoni
Arxiu fotogràfic
 Generals
 Formes granitiques
 Vegetació
 Fauna
 Ecosistema mari
 Antigues
 Paissatge
     El massis de l'Ardenya |Fauna  
 

La fauna de l'Ardenya és típicament mediterrània. Abunda el porc senglar ( Sus scrofa ), així com mamífers depredadors com el teixó ( Meles meles ), la guineu ( Vulpes vulpes ), la mostela ( Mustela nivalis ) o la geneta ( Genetta genetta ), aquesta darrera es diu que introduïda a la península pels àrabs. Són fàcilment observables ocells com el gaitx ( Garrulus glandarius ), la tòrtora ( Streptopelia turtur ) o el corb ( Corbus corax ).Nombroses espècies d’ocells rapinyaires habiten també el massís, com l’aligot ( Buteo buteo ), el xoriguer ( Falco tinunculus ), el mussol ( Athene noctua ) o l’òliba ( Tyto alba ), aquestes dues últimes en franca regressió. El duc ( Bubo bubo ), el rapinyaire nocturn més gran, molt perseguit per caçadors i expoliadors de nius, encara habita el massís; així com el falcó pelegrí, un ocell que cria en penya-segats i també molt afectat per l’expoliació d’ous i altres molèsties causades per l’home.
Pel que fa als rèptils, es pot observar el llangardaix comú ( Lacerta lepida ),diverses espècies de sargantanes i serps com ara la serp verda ( Malpolon monspessulanus ). La fauna amfibia s'ha d'observar pels voltants dels cursos fluvials del massís, on aquestes espècies troben el medi aquàtic que necessiten per viure. Són comuns el gripau corredor ( Bufo calamita ) , la salamandra ( Salamandra salamandra ), la granota verda ( Rana perezi ) i el tritó ( Triturus sp. ).

En algunes de les rieres del massís encara hi ha constància de poblacions, greument amenaçades, de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i d’estany (Emys orbicularis), espècies en regressió a molts indrets degut a la introducció de la tortuga de florida i la degradació dels cursos fluvials. El cranc de riu autòcton (Austrapotamobius pallipes lusitanicus), en greu perill per culpa de la introducció del cranc de riu americà, sembla ser que encara habita en alguns punts de les rieres de l’Ardenya.

 
fauna fauna
 Contactar | Mapa web | Informació Legal | Anar a l'Inici